Les institucions culturals, tant públiques com privades, avalen l’èxit de les seues propostes amb les xifres d’afluència de visitants. Aqueix número és la seua garantia, la seua rendició de comptes davant la funció social a la qual serveixen. El foment de les accions educatives en els centres culturals, en els espais patrimonials, a més d’augmentar la qualitat de les visites, posa en valor la figura de la mediació com a peça essencial, una més, de l’engranatge museístic.
La mediació cultural, entesa en la seua vinculació amb la pedagogia i la didàctica museística i patrimonial, posa l’èmfasi en el valor de la connexió entre obra i visitant en el marc d’una formació no formal. La Universitat de València va ser precursora en l’àmbit de la professionalització acadèmica de les persones que treballen en espais culturals i, més concretament, en la mediació. Així, el Diploma d’Especialització en Educació Artística i Gestió de Museus de la Universitat de València presentarà el pròxim curs la seua edició dènou. Amb la seua ja superada majoria d’edat, continuen amb el mateix objectiu que a l’origen, «formar professionals de l’educació en museus, persones capacitades per a dur a terme projectes de mediació educativa en espais patrimonials», apunta Ricard Huerta, professor de la Universitat de València i director del postgrau.
«Cadascuna de les edicions ha significat un vertader repte, ja que l’aconseguit fins ara sempre ha tingut una repercussió a nivell local. En la nova edició ens llancem a la versió virtual del Diploma, la qual cosa suposa generar una formació a nivell global», apunten des de la direcció del Postgrau, qui apunta com a repte l’expansió a Llatinoamèrica.
En la nova edició ens llancem a la versió virtual del Diploma, la qual cosa suposa generar una formació a nivell global. Ricard Huerta, director del postgrau.
Aquest títol de postgrau de la Universitat de València compta amb la col·laboració de AVALEM, l’Associació Valenciana d’Educadors en Museus i Patrimonis. Una entitat que va nàixer, precisament, d’aquest Diploma i que té entre els seus objectius la reivindicació de la figura de la persona encarregada de la mediació de museus i patrimonis per a impulsar la seua formació teoricopràctica.
Diploma d'Especialització en Educació Artística i Gestió de Museus de la Universitat de València
Diploma d'Especialització en Educació Artística i Gestió de Museus de la Universitat de València
Preinscripció: fins el 26/10/2023.
Data d’inici: novembre de 2023.
Modalitat: online.
Horari: dilluns i dijous de 17 a 21 hores.