Quines són les principals novetats que introdueix l’RD 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes que entra en vigor el 14 d’abril? Quines noves obligacions planteja aquesta nova normativa a les empreses i com s’encaixa en els convenis col·lectius? Amb l’objectiu de buidar algunes de les incògnites relatives a la recent normativa aplicable en matèria d’igualtat retributiva entre dones i homes, en la Fundació ADEIT hem reunit dues expertes en un webinar gratuït el mateix dia de l’entrada en vigor d’aquesta normativa.
Són Remedios Roqueta, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, i María Lurueña, inspectora de Treball i Seguretat Social de la Inspecció Provincial de València. Ambdues han intervingut en un webinar titulat Igualtat retributiva entre dones i homes. Registres retributius i auditories retributives.
Roqueta ha centrat la seua intervenció en els instruments de transparència retributiva, en concret en els registres retributius i les auditories retributives: «tots dos instruments són dos de les novetats que introdueixen el Reial decret llei 6/2019 i els Reials decrets 901/2020 i 902/2020, que fan possible el principi de transparència retributiva i prevenen situacions de risc discriminatori», assenyala. en relació amb el sistema de promoció.
Roqueta, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat, subratlla com una de les novetats de la normativa l’obligatorietat que les empreses duguen a terme auditories retributives que avaluen els llocs de treball amb perspectiva de gènere.
Lurueña, per la seua banda, ha centrat la seua intervenció en la tutela administrativa i judicial. Des de la seua perspectiva, les principals novetats són l’obligatorietat dels registre retributius i auditories retributives: «no estaven regulats amb anterioritat i constitueixen noves obligacions a complir. I tot això a conseqüència de normativa europea, incorporada a les legislacions dels estats membres, harmonitzant les legislacions», comenta.
La inspectora de Treball i Seguretat Social de la Inspecció Provincial de València també ha comentat en quina mesura l’aplicació d’aquests reglaments són una novetat en l’àmbit de la inspecció laboral: «ho començarem a vigilar, sense perjudici que ja venim des de fa molts anys, vigilant la igualtat per raó de gènere i la no discriminació, en els seus diferents àmbits: accés a l’ocupació, promoció professional i bretxa salarial».
Lurueña, inspectora de Treball i Seguretat Social de la Inspecció Provincial de València, ha subratllat com aquests elements jurídics « ens faciliten la labor i, a més, suposen la peça que faltava per a acabar de completar el conjunt d’instruments jurídics i eines jurídiques per a evitar qualsevol discriminació».