La realitat virtual té aplicacions molt més allà de l’oci i l’entreteniment. En els últims anys, s’ha convertit en una de les millors eines per a facilitar la formació especialitzada en medicina.
La Universitat de València, a través de l’Institut Universitari de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (IRTIC) i en col·laboració amb MSD, ha desenvolupat una tecnologia que permet especialitzar-se en el diagnòstic i tractament del citomegalovirus. Aquesta tecnologia s’està emprant en el curs Maneig de la infecció per citomegalovirus en el trasplantament de progenitors hematopoètics que la Universitat de València organitza a través de la seua Fundació ADEIT i que estan realitzant actualment més d’un centenar d’especialistes de l’àmbit de l’hematologia.
Carlos Solano: “La realitat virtual permet comprendre millor la biologia i estructura complexa del citomegalovirus, és a dir, conéixer millor al ‘enemic’, per a saber com i quan tractar-lo i com fer front a les possibles resistències”
“Per primera vegada hem utilitzat la realitat virtual per a una activitat formativa i el resultat ha sigut molt satisfactori”, ens ha explicat Carlos Solano, catedràtic de Medicina de la Universitat de València, que codirigeix aquest curs d’especialització al costat del catedràtic de Microbiologia i Ecologia de la Universitat, David Navarro. “La realitat virtual permet comprendre millor la biologia i estructura complexa del citomegalovirus, és a dir, conéixer millor al ‘enemic’, per a saber com i quan tractar-lo i com fer front a les possibles resistències”, explica Carlos Solano.
“Aquesta tecnologia permet una formació diferent; fa possible veure la morfologia del virus per a comprendre com funcionen els diferents tractaments”, ha destacat en aquesta mateixa direcció Jesús Gimeno, professor del Departament d’Informàtica i investigador de l’IRTIC de la Universitat de València, qui ha participat en el desenvolupament d’aquest projecte.
Un projecte col·laboratiu
Tant Carlos Solano com Jesús Gimeno han subratllat l’estreta col·laboració de l’àmbit mèdic i l’informàtic per al desenvolupament de la tecnologia emprada en el curs, així com la col·laboració de MSD. “Es tracta d’un projecte conjunt, en el qual hem treballat estretament des de diferents àmbits”, explica Carlos Solano.
El curs d’especialització, de 100 hores de duració, combina la formació en línia –que ha comptat amb els serveis d’e-learning d’ADEIT– amb sessions de realitat mixta i presentació interactiva. “Actualment, 20 ulleres de realitat virtual estan viatjant a diferents centres hospitalaris, on els estudiants estan realitzant tallers pràctics per a complementar la formació impartida en línia”, explica Jesús Gimeno.