Era un dilluns, 2 de gener de l’any 1989. L’Aula Magna de l’edifici de la Nau de la Universitat de València acollia la primera edició dels Premis Universitat-Societat, amb Antonio Rico com a president del Consell Social, i Ramón Lapiedra com a rector de la Universitat. Entre les empreses premiades en reconeixement a les millors pràctiques de col·laboració universitat-empresa, ETRA, IBM, GH Industrial i Hidroeléctica Espanyola.
Han passat vint-i-cinc edicions. Multitud de personalitats, d’empreses líders, d’entitats de prestigi, de projectes universitaris i de centres d’investigació de referència integren la nòmina dels guardonats al llarg d’aquestes 25 edicions d’aquests premis, els Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València.
Les seues bases, amb diverses categories que han canviat, han evolucionat al compàs de la societat, mantenen l’essència d’aquella primera edició: donar a conéixer i reconéixer la cada dia major col·laboració entre la Universitat de València i la societat. Distingir, també, a institucions, empreses i membres de la comunitat universitària que fan possible amb el seu treball i esforç diaris una societat millor.
Fa anys parlar de cooperació universitat-empresa, de la seua importància com a motor i catalitzador d’iniciatives com les que aquests premis reconeixen, no era tan obvi. Potser des de la seua creació aquests premis van ser en si mateixos un motor per a la millora d’aquest binomi: universitat i empresa.
L’impuls, l’empenyiment i el valor de crear uns guardons que reconegueren la importància d’aquests valors el va tindre el Consell Social de la Universitat de València. Un organisme que ha sabut tendir els ponts necessaris per a passar de la desconfiança a la col·laboració entre dos mons –Universitat i entorn empresarial— que, almenys d’inici, no comptaven amb un enteniment fluid.
“Aquestes 25 edicions posen de manifest l’evolució de les relacions entre la Universitat de València i la societat que la sustenta. Per a fer balanç fa falta una visió àmplia i amb perspectiva, que permeta recordar el punt de partida i comparar-lo amb la situació actual; sense triomfalismes, sense conformismes, sense resignar-nos davant els reptes que el futur ens planteja, però amb una sincera satisfacció per l’aconseguit fins ací” ha afirmat la presidenta del Consell Social de la Universitat de València, María Emilia Adán, durant a l’acte de lliurament de la 25 edició d’aquests guardons.
Els premiats en 2022
En aquest acabat d’estrenar 2022, l’empresa Dacsa, premi col·laboració Universitat-Empresa; Damià Tormo, premi Alumni Plus ‘Insigne UV’; la Unitat de Fisiopatologia Cel·lular de la Universitat de València, premi Innovació; el projecte XatUV, de la Unitat de Web i Màrqueting de la Universitat, premi Humanisme Digital; i Alicia Armengot, professora de Dret Processal de la Universitat de València, premi a l’Excel·lència Docent.
Sis premiats Alumni Plus
Algunes d’aquestes categories es mantenen des de l’origen d’aquests guardons. Unes altres, com el reconeixement Alumni Plus ‘Insigne UV’ són més recents i han premiat a personalitats de la categoria de Vicente Todolí, expert en art; José Viñals, economista; Miguel Falomir, director del Museu del Prado; Pilar de la Oliva, presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana; Santiago Posteguillo, escriptor; i Ángela Pérez, CEO de la multinacional Imegen.
La trajectòria professional de les persones premiades, vinculades en la seua formació superior amb la Universitat de València, dona compte de l’abast d’aquests reconeixements i de la cantera d’aquesta Universitat.
En sintonia amb aquestes distincions, al llarg de les vint-i-cinc edicions el compromís de l’Administració ha sigut ferma. En cada any, amb cada lliurament, presidents de la Generalitat, consellers i alts càrrecs han confirmat amb la seua assistència l’adhesió a una iniciativa que es consolida edició rere edició. Joan Lerma, Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps, Alberto Fabra i Ximo Puig, entre altres autoritats, han donat suport a la missió d’aquests premis.
Amb la mirada posada en la pròxima edició, aquests premis ja són un referent a nivell nacional, un espill on mirar-se. El progrés social, el compromís amb la investigació, la ciència i l’emprenedoria, són i seran pilars estratègics dels Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València.