D
Donar veu d’una forma especial a les persones que pateixen algun problema mental i als seus familiars, però també als qui dia rere dia s’ocupen i preocupen per elles: aquest és un dels pilars sobre els quals es convoca el XII Congrés Nacional i II Internacional de l’Associació Espanyola de Psicologia Clínica i Psicopatologia, que tindrà lloc en la seu de la nostra fundació del 27 al 29 d’octubre.
Quan estàvem preparant aquest Congrés, el nostre entorn europeu s’ha vist especialment sacsejat i tenallat per un nou esdeveniment bèl·lic que ha posat en evidència la fragilitat del que donem per descomptat: estabilitat, pau, llibertat per a decidir, drets humans, i un llarg etcètera. Hem volgut dedicar un espai específic als qui, des de la seua activitat professional en l’àmbit de la psicologia, estan bolcats en l’atenció als refugiats per causes bèl·liques.
Les inscripcions per a aquesta trobada de caràcter científic, promoguda per l’Associació Espanyola de Psicologia Clínica i Psicopatologia, estan obertes fins al 20 d’octubre. El dijous 27 d’octubre, primer dia del programa, està plantejat entorn de cinc tallers que aborden temes com el tractament psicològic de l’ansietat per al malaltia (hipocondria), les dificultats del procés diagnòstic en la infància i la intervenció en psicosi.
La conferència inaugural del congrés, prevista per al matí del divendres 28 d’octubre, és a càrrec d’Héctor Fernández-Álvarez, de la Fundació AIGLÉ de Buenos Aires (l’Argentina), sota el títol ‘Psicoteràpia per a persones d’escassos recursos‘. La conferència plenària, ‘Metacognitive Treatment for Psychosis‘, serà impartida per Steffen Moritz, de la Universitat d’Hamburg (Alemanya).
En la seua voluntat d’abordar amb especial atenció a les persones que des de la psicologia estan bolcades a atendre els refugiats per causes bèl·liques, s’han dissenyat dues taules redones: una d’elles de la mà de la Federació Salut Mental Comunitat Valenciana, titulada ‘La Salut Mental: una qüestió transversal’ i una altra dissenyada per CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat); ‘Salut mental en refugiats i desplaçats’.