Els hàbits de vida actuals, les demandes visuals i l’envelliment progressiu de la població són algunes de les raons per les quals errors refractius com la miopia o la presbícia han guanyat prevalença en l’actualitat. Diferents factors ambientals i hàbits de vida condicionen l’augment de població que pateix de miopia, particularment a Orient, i l’increment de la mateixa en persones de primerenca edat.
La presbícia afecta al 100% de les persones majors de 40 anys, malgrat que pot manifestar-se més tard, alterant la visió a distàncies pròximes i intermèdies en persones que, d’altra banda, es mantenen «professionalment actives fins més tard».
Aquests errors refractius i les grans demandes visuals exigeixen «nous dissenys que permeten optimitzar la capacitat visual». Així ho afirmen els directors del Màster Propi en Adaptació Avançada de Lents de Contacte, els professors del Departament d’Òptica i Optometria i Ciencies de la Visió de la Universitat de València, Alejandro Cerviño i Santiago García. Els directors d’aquest màster destaquen que, en els últims anys, s’ha produït «un notable nombre d’avanços» tant en els materials utilitzats per a la fabricació de lents de contacte com en els dissenys, que permeten un major nombre d’aplicacions, a més de la nova tecnologia que permet abordar les adaptacions més complexes i el seu seguiment posterior.
L’especialització dels professionals és clau, ja que el fracàs en l’adaptació de lents de contacte és conseqüència, a més d’un mal ús o abús del port, en gran manera de l’absència d’un procés d’adaptació adequat
L’especialització dels professionals és, per tant, «clau», destaquen els responsables del màster, atés que el fracàs en l’adaptació de lents de contacte és conseqüència, a més d’un mal ús o abús del port, en gran manera de l’absència d’un procés d’adaptació adequat o falta de seguiment de l’adaptació. Això és «particularment important» en adaptacions menys convencionals o en casos amb simptomatologia prèvia. «Quan apareix simptomatologia o signes evidents de complicacions oculars «ja hi ha mal ocular», subratllen, a més de ressaltar la importància de la detecció primerenca, no sols per a evitar danys majors sinó també perquè el port de lents de contacte continue sent una opció possible.
Més informació i inscripcions en:
Màster Propi en Adaptació Avançada de Lents de Contacte