MOTIVEM compleix deu anys. I des de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València -entitat encarregada de la gestió d’aquest programa des dels seus inicis- s’ha organitzat un esdeveniment per a celebrar aquesta dècada promovent els valors emprenedors en la comunitat universitària.
La capacitat per a inocular creativitat i emprenedoria, l’aposta per la interdisciplinarietat, el treball en equip entre professorat i estudiants o la creació d’una xarxa de professors de diferents campus són alguns dels aspectes més destacats durant l’acte de commemoració.
Una dècada, en xifres
En aquesta dècada, un total de 1.412 idees de negoci han competit en els Premis MOTIVEM en les deu edicions celebrades fins al moment. Aquestes iniciatives han sigut desenvolupades per equips interdisciplinaris de docents i estudiants de la Universitat de València. En concret, 380 docents s’han format en les diferents edicions de l’Escola MOTIVEM i 4.931 estudiants han participat en les successives edicions dels guardons.
Més enllà de les xifres, el president de ADEIT, Vicent Soler, ha volgut subratllar durant l’acte d’inauguració de la jornada, el caràcter «pioner i únic» d’aquest programa. «Vam ser pioners, des de la Universitat de València i des d’ADEIT, a plantejar el tàndem professorat i estudiants com la millor fórmula per a propiciar la creativitat i la innovació», ha apuntat, al mateix temps que ha reiterat el seu convenciment del paper de la Universitat com a «fàbrica de talent».
La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, també ha volgut participar en l’obertura d’aquesta jornada de commemoració. La rectora ha posat l’accent en l’impacte que té aquest programa en l’ocupabilitat dels estudiants i en l’aposta de la Universitat de València per continuar treballant al servei de la societat. «MOTIVEM exemplifica molt tot allò bo que té ADEIT», ha assegurat en relació amb aquesta iniciativa.
Per la seua banda, la directora de MOTIVEM, la vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa Donat ha repassat durant l’acte l’origen i les principals fites i assoliments de MOTIVEM en la seua dècada d’història. Un programa que -ha dit- «ha servit d’exemple a altres universitats, replicat a nivell nacional i internacional amb l’objectiu de potenciar l’ocupabilitat de l’alumnat». A més, la vicerectora ha subratllat el paper de MOTIVEM com a exemple de col·laboració públic-privada. En aquest sentit, ha agraït públicament a la Generalitat Valenciana i a la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, per recolzar aquesta iniciativa des dels seus inicis.
Passat, present i futur de MOTIVEM
Una taula redona, moderada per la secretària del Consell Acadèmic MOTIVEM, Emilia Matallana, ha analitzat a través dels seus protagonistes el passat, present i futur de MOTIVEM. Han participat els estudiants Carles Vera, Sandra Gil i Sergio Pardo i les professores Margarita Parra i Amparo Oliver; han reflexionat, entre altres qüestions, sobre quins aspectes els ha aportat la seua participació en aquesta iniciativa.
Premis MOTIVEM Plus
Després de la taula redona ha tingut lloc el lliurament de quatre premis commemoratius MOTIVEM Plus, que han atorgat AJEV, EVAP, Startup València i CE/R+S, respectivament. Aquestes quatre entitats, membres del Patronat de la Fundació ADEIT, han triat d’entre els projectes finalistes de l’última edició de MOTIVEM quatre de les iniciatives destacables per diferents valors: per la seua representació dels valors de joves emprenedors, per la seua identificació dels valors femenins, pel seu caràcter innovador o pel seu tarannà sostenible, responsable i ètic.