El 13th EARSeL Workshop on Imaging Spectroscopy se celebra per primera vegada en la seua història a Espanya, en la seu de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València, ADEIT. Una trobada de caràcter internacional que reuneix més de 250 especialistes en l’observació de nostre planeta a través de satèl·lits hiperespectrales d’última generació.
Aquests satèl·lits hiperespectrales, en paraules del catedràtic de Física de la Terra a la Universitat de València i membre del comité científic d’aquest congrés, José Moreno, mesuren en moltes longituds d’ona. «Mentre que l’ull humà és capaç de veure en tres longituds d’ona, roig, verd i blau, aquests satèl·lits mesuren entre 200 i 500 longituds. A més, poden prendre imatges que ajuden a detectar el que està passant en la Terra», explica José Moreno.
Aquest congrés té per objectiu presentar totes les conclusions extretes dels diferents centres d’investigació participants. Aquests centres analitzen els canvis que es produeixen en la Terra i en els ecosistemes a través de satèl·lits hiperespectrales d’última generació, parant atenció a l’estudi dels efectes del calfament global i del canvi climàtic.
«Una de les aplicacions principals d’aquests satèl·lits és veure com està funcionant la vegetació en la Terra. Això és important per al canvi climàtic perquè com evolucione el clima depén de com les plantes responen a l’augment de CO₂ en l’atmosfera», narra el catedràtic José Moreno.
El 13th EARSeL Workshop on Imaging Spectroscopy està liderat pel grup d’investigació Image Processing Laboratory de la Universitat de València, coordinat per José Moreno. A més, compta amb la participació de l’EIXA (European Space Agency) i la NASA (National Aeronautics and Space Administration), amb els investigadors Marco Celesti i Rob Green. També col·laboren diversos centres d’investigació i universitats d’Europa, els Estats Units, l’Índia i la Xina.
L’elecció de la ciutat de València, i en concret la seu de ADEIT, no és casualitat. En 2025, l’Agència Espacial Europea té previst posar en marxa la missió FLuorescence EXplorer (FLEX), que utilitzarà un nou tipus de tecnologia que proporcionarà mapes globals de fluorescència de la vegetació que poden reflectir l’activitat fotosintètica i la salut de les plantes.
«Aquesta missió es va idear ací a València, es va dissenyar a València, es dirigeix des de València i pràcticament tota l’anàlisi es fa des de València», afirma José Moreno. «Tenim un paper realment més rellevant del que moltes vegades es coneix».
Durant tres jornades consecutives, en el 13th EARSeL Workshop on Imaging Spectroscopy es posaran en comú totes les dades de diferents països i experts internacionals per a entendre millor els fenòmens naturals, el canvi climàtic i al nostre planeta.