En 1987 ningú parlava de cooperació universitat-empresa. Fa 35 anys es veien amb un cert recel les incipients aliances establides entre el món de la Universitat i el teixit social i productiu.
No obstant això, des del Consell Social de la Universitat de València es va fer un pas històric. De manera absolutament pionera, al setembre de 1987, a penes un any després de la incorporació d’Espanya a la Unió Europea, es va constituir l’Associació per al Desenvolupament Empresarial i la Innovació Tecnològica (ADEIT). Dos anys després, es transformaria en l’actual Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València, que ha mantingut en la seua nomenclatura les sigles de l’associació inicial.
Hui, la Fundació ADEIT de la Universitat de València és un centre de referència per a la societat valenciana en matèria d’innovació, postgrau, formació contínua, pràctiques, e-learning, emprenedoria i congressos. «Després de 35 anys de treball ha aconseguit convertir-se en un agent indiscutible dins del nostre sistema de ciència, tecnologia i empresa», assegura la presidenta actual del Consell Social i de la seua Fundació ADEIT, María Emilia Adán. «Podem afirmar, amb orgull, que hem aconseguit portar l’empresa a la Universitat i la Universitat a l’empresa», assegura.
Molts han sigut les fites d’aquests 35 anys i els programes desenvolupats. No obstant això, la missió continua intacta: propiciar la interconnexió entre la Universitat de València i el seu entorn econòmic i social perquè cada vegada siga més fluida i, per tant, més eficaç i fructífera.
Una fundació pionera
Es van gestionar les primeres pràctiques en empreses, tant a Espanya com en altres països europeus; es van començar a desenvolupar projectes d’investigació realitzats conjuntament per equips universitaris i d’empreses privades; les empreses van entrar a les aules universitàries, a través de sessions sobre eixides professionals; per primera vegada, docents van realitzar estades en empreses valencianes; es va crear una Càtedra de Cultura Empresarial, amb presència d’empreses i de professorat universitari. Són només alguns de les fites i programes pioners, hui consolidats i indiscutibles, que va llançar ADEIT amb l’objectiu d’acostar la Universitat de València a les empreses.
35 anys, en xifres
Més de 800 convenis i contractes d’innovació promoguts i gestionats conjuntament per equips d’investigació de la Universitat de València i empreses, més de 145.000 persones han realitzat formació de postgrau propi de la Universitat de València; més de 571 congressos nacionals i internacionals i reunions científiques, amb més de 48.000 congressistes; 230.000 pràctiques en empreses i entitats; assessorament i orientació per a la cerca d’ocupació a més de 17.000 titulats; promoció de la mobilitat europea d’estudiants i titulats universitaris a través de la gestió de més 3.000 beques pràctiques en empreses europees; difusió de la cultura emprenedora i suport a la creació de noves empreses per part d’universitaris.
Més de 8.500 persones han participat en activitats de la Càtedra de Cultura Empresarial, dirigides a fomentar l’esperit emprenedor.
La triple hèlice, protagonista de la història d’ADEIT
Universitat, empreses i Administració han sigut protagonistes d’aquests 35 anys de treball de la Fundació ADEIT.
D’una banda, des de la constitució d’ADEIT, la Generalitat Valenciana ha mostrat el seu incondicional suport al treball desenvolupat per aquesta entitat. En els seus 35 anys, han sigut presidents d’honor d’ADEIT tots els presidents de la Generalitat Valenciana: Joan Lerma, Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps, Alberto Fabra i, en l’actualitat, Ximo Puig. «L’acceptació de càrrec suposa un recolzament i un suport incondicional a la nostra labor», explica el vicepresident de la Fundació ADEIT, Fernando Gil.
D’altra banda, María Emilia Adán, en el repàs d’aquests 35 anys de la Fundació ADEIT, ha volgut subratllar el suport dels diferents equips rectorals: «Des de Ramón Lapiedra, rector amb el qual va començar a fer els primers passos ADEIT, els successius rectors de la Universitat de València –Pedro Ruiz, Francisco Tomás, Esteban Morcillo, i ara, María Vicenta Mestre– han jugat un paper clau en l’avanç cap a una major cooperació amb les empreses, mostrant la clara i decidida vocació de servei al seu entorn que sempre ha caracteritzat a aquesta universitat centenària».
Així mateix, l’actual presidenta d’ADEIT ha volgut reconéixer la labor dels seus antecessors en el càrrec –Antonio Rico, Carlos Pascual, Manuel Broseta, Alfonso Maldonado, Juan Manuel Pérez Mira– l’objectiu principal del qual ha sigut, com el seu, vertebrar i impulsar les relacions de la Universitat amb el seu entorn. Al mateix temps, la presidenta d’ADEIT ha subratllat l’aposta d’aquelles empreses que «saben promoure els beneficis de fomentar la col·laboració universitat-empresa».
El patronat, peça clau
La Fundació ADEIT compta amb un patronat del qual formen part, a més de representants de la Universitat de València i de la societat valenciana, empreses líders en els seus diferents sectors.
Banco Sabadell, Banco Santander, CaixaBank, Cámara de Valencia, Coca-Cola Europacific Partners, Consum, Dacsa, Embutidos Martínez, Emivasa, Feria Valencia, Fundación Bancaja, GH Electrotermia, Mercadona, Pavasal, RNB, Stadler Rail Valencia, Umivale Activa i Fundación Vicky Foods componen aquest elenc d’empreses, essencial per al funcionament d’aquesta fundació de la Universitat de València. A més, ADEIT col·labora anualment amb prop de 4.000 empreses i entitats, a través dels seus diferents programes.
Una mirada al futur
En la voluntat de continuar innovant i avançant en l’aproximació de la Universitat al seu entorn, la Fundació ADEIT ha presentat unes línies estratègiques per a l’horitzó 2025. Les principals línies, l’avanç de les quals ha sigut presentat recentment al Patronat d’ADEIT, són, entre altres, desenvolupar la cultura de canvi, impulsar l’estratègia digital, millorar la cartera de serveis i activitats, enfortir les relacions amb els grups d’interés i avançar en la internacionalització.
«Amb aquestes línies estratègiques pretenem que ADEIT continue aportant valor a la Universitat de València i també al nostre entorn socioeconòmic», ha assenyalat el director gerent de la Fundació ADEIT, Juan Manuel Penín, al mateix temps que ha reafirmat l’obstinació de l’entitat per continuar treballant per a continuar ocupant «un lloc essencial en l’ecosistema universitari i empresarial de la ciutat de València».