Les principals associacions empresarials de la Comunitat Valenciana van reivindicar el seu paper de suport a les empreses i a la societat durant la pandèmia en una jornada sobre associacionisme empresarial organitzada per la Càtedra de Cultura Empresarial en la qual van participar Federico Félix, president de FEDACOVA, Salvador Navarro, president de CEV, José Vicente Morata president de Cambra València i Agnès Noguera vicepresidenta d’AVE.
L’acte va arrancar amb unes paraules de benvinguda de Carlos Pascual, president de la Càtedra, que va destacar la importància de la cita i va repassar els 23 anys del programa Qui pot ser empresari? dins del qual estava emmarcada la jornada. També va repassar la missió fonamental de la Càtedra com a promotor de l’emprenedoria entre els estudiants de la Universitat de València i va destacar la labor que en aquest sentit fan el grup de 50 empresaris que formen part del seu patronat.
A continuació, María José Felix, directora acadèmica del programa, es va dirigir als alumnes i alumnes del Qui pot ser empresari? per a destacar l’oportunitat de la sessió de conéixer els diferents tipus d’associacionisme empresarial. “L’empresari no sols té una funció dins de l’empresa si no també fora d’ella com a agent social. I això es fa a través de les associacions empresarials”, va explicar.
En un primer torn d’intervencions, els representants de les associacions van presentar a les persones que van seguir l’esdeveniment, bé presencialment o per streaming, els diferents tipus d’associació. Federico Félix va parlar des del punt de vista de l’associacionisme sectorial en aquest cas de l’alimentació, Agnès Noguera com a representant d’AVE, una associació d’empresaris que pretén entre altres coses “dignificar” la seua figura. Salvador Navarro va explicar el paper de la CEV en la “defensa dels interessos empresarials en la negociació amb l’administració”. I finalment, José Vicente Morata va remarcar sobre Cambra València la seua capacitat d’ajudar, formar i de “fer les coses difícils fàcils a les empreses”.
“La pandèmia ha demostrat l’alta responsabilitat de les empreses”
Sobre l’actuació de les empreses valencianes durant la pandèmia, Salvador Navarro va remarcar la seua “alta capacitat de responsabilitat” i va afegir que “mereixen també els aplaudiments” que en el seu moment van rebre el personal sanitari i les forces i cossos de seguretat de l’estat. A més, va destacar la labor de la seua organització “des del minut un de la pandèmia” en les negociacions amb l’administració amb els ERTES o amb les ajudes als autònoms que tenien paralitzada la seua activitat.
Per part seua, Federico Félix va posar l’accent en la “desproporcionada” resposta de la gent que va començar a comprar “tres o quatre vegades el que necessitava”. “El sector agroalimentari va donar una resposta perfecta gràcies també a la gran distribució amb la qual comptem. En una setmana la situació ja s’havia normalitzat”, va explicar Félix.
Noguera va centrar la seua explicació en les campanyes de comunicació que van posar en marxa des de l’Associació Valenciana d’Empresaris en la qual tots els seus associats van anar comunicant totes les seues activitats per a conforme va avançar la pandèmia “anar normalitzant el missatge i donar una sensació que el món no s’ensorrava”.
Finalment, José Vicente Morata va reconéixer que des de la seua organització ja van començar a “veure coses rares a la Xina” al gener de 2020 i que van aconsellar als seus associats que buscaren proveïdors fora de la Xina. A més, el president de Cambra València va destacar la mediació de la seua entitat per a aconseguir material sanitari de la Xina en els moments més complicats d’escassetat. Finalment, va remarcar el treball de formació en digitalització per a més de 7.000 pimes i xicotets comerços.