En aquesta edició de MOTIVEM 2020, la Universitat de València ha reconegut cinc idees, una per cada branca de coneixement, desenvolupades conjuntament per equips multidisciplinaris d’estudiants i docents de la Universitat. Enguany, la participació ha augmentat, amb un total de 190 idees presentades, un 14% més que l’any anterior. També ascendeix el nombre de docents participants a 146, la qual cosa representa un 13% més que l’edició anterior i el d’estudiants, amb 759 participants, un 18% de creixement.
Descobreix les idees premiades:
Una aplicació que tradueix de Llengua de Signes Espanyola a espanyol escrit, l’objectiu del qual és trencar barreres socials i lingüístiques, ha sigut la idea premiada en la branca d’Arts i Humanitats. Aquesta idea –que ha sigut coordinada pel professor Sergio Maruenda, del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya, amb la col·laboració de Rafael Roca, professor del departament de Filologia Catalana– ha sigut desenvolupada pels estudiants Lucía Belenguer, Laura Carratalá, María Gandia, Jaime Guijarro i Yolanda Vilata, pertanyents als graus d’Estudis Anglesos, Psicologia, Relacions Laborals i Recursos Humans i Traducció i Mediació Interlingüïstica.
En la branca de Ciències, la Universitat de València ha reconegut a la idea consistent en un sistema d’aïllament tèrmic de canonades fent ús d’organismes genèticament modificats. La idea, coordinada pelprofessor Xavier Ponsoda, del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física, ha sigut desenvolupada pels estudiants Sara Martí, Adrián Martínez, Irene Sala, Paula Serrano i Xavier Soler, pertanyents als graus de Biologia, Biotecnologia, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Farmàcia i Enginyeria Electrònica Industrial.
Unes ulleres estenopeiques de material reutilitzat que millora la visió a persones amb errors refractius no corregits de comunitats sense recursos és la idea guanyadora de la branca Ciències de la Salut. Ha sigut coordinada per la professora Mª Carmen García, del Departament d’Òptica i Optometria i Ciències de la Visió, amb la col·laboració de les professores del mateix departament Mª Amparo Díez, Mª Josefa Luque i Cristina Peris. Les estudiants Cristina Badenes, Marta García, Diana Gargallo, Anabel Martínez i Olga Ripoll, del Màster en Optometria Avançada i Ciències de la Visió, són les que han format part d’aquest equip.
A més d’aquests cinc premis, dotats amb 1.400 euros cadascun, s’han atorgat 15 accèssits per a la resta d’idees finalistes, reconeguts amb 600 euros cadascun.
D’altra banda, en la branca de Ciències Socials i Jurídiques el premi MOTIVEM 2020 ha sigut per a una aplicació mòbil que utilitza Blockchain per a garantir la traçabilitat de la producció de xicotetsagroproductores i cooperatives. Està coordinada per la professora Mª José Vañó, del Departament de Dret Mercantil ‘Manuel Broseta Pont’, i desenvolupada pels estudiants Nadia Ávila, Ingrid Cossio, Demetrius Ribeiro i Diego Ruiz, dels graus en Enginyeria Multimèdia, del Màster en Economia Social (Cooperatives i Entitats No Lucratives) i dels programes de doctorat en Dret, Ciència Política i Criminologia i en Direcció d’Empreses.
Aquesta iniciativa, que gestiona i desenvolupa la Fundació ADEIT, està dirigida pel Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València i compta amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana, en el marc del seu programa Campus de l’Emprenedoria Innovadora, i de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank.