Més de 300 professionals de l’àmbit de la psiquiatria, la psicologia, el treball social, i l’educació social, entre altres, assisteixen al 66é Congrés de l’Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l’Adolescència que ha començat hui a València.
El congrés, que gestiona la Fundació ADEIT de la Universitat de València, té com a principal objectiu reunir professionals d’àmbit nacional involucrats en l’atenció a la salut mental de xiquets i adolescents per a abordar temes d’actualitat en aquest àmbit i compartir experiències clíniques i, especialment, en l’etapa perinatal.
En les unitats de salut mental infantil observem un increment de símptomes a edats cada vegada més primerenques, en moltes ocasions relacionats amb una sobreestimulación per l’abús de dispositius electrònics», ha assenyalat Inmaculada Marcos, presidenta del congrés.
La inauguració de la trobada ha sigut a càrrec de Rafael Tabarés, catedràtic de Psiquiatria a la Universitat de València i Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, drogodependències i Conductes Addictives; M. Luisa Lázaro, presidenta de AEPNYA; i Inmaculada Marcos, presidenta del congrés.
Una nova especialitat mèdica
La nova especialitat mèdica en Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència, aprovada recentment, posa de manifest «la importància de l’abordatge específic d’aquesta franja d’edat amb professionals especialitzats que coneguen en profunditat aquestes etapes», ha afirmat la presidenta del congrés Inmaculada Marcos.
L’impacte de les TIC i les xarxes socials en les psicopaties i en les autolesions per part d’adolescents, el trastorn obsessivocompulsiu, el risc genètic i clínic de trastorn mental greu, l’abordatge del TDAH i dels trastorns de l’espectre autista o la prevenció del suïcidi són alguns dels temes que s’aborden en les diferents sessions del congrés, que es prolongarà fins al pròxim dissabte.
Increment de les autolesions i idees suïcides
«Estem apreciant l’increment de les autolesions i idees suïcides en adolescents», alerta la presidenta del congrés, al mateix temps que apunta al canvi en les causes relacionades amb l’aparició de patologia. «No podem descurar l’impacte de les xarxes socials com a factor precipitant de malestar», assenyala Inmaculada Marcos.
Amb la finalitat de millorar la situació de la salut mental en aquests col·lectius, Inmaculada Marcos ha apuntat a la necessitat de dur a terme una actuació «des d’una perspectiva multidimensional i multiprofessional». «És responsabilitat de la societat posar els recursos necessaris per a assegurar una bona salut mental de la seua població infantil», ha conclòs.
Augmenten les consultes sobre suïcidi i les autolesions: algunes dades
«Segons un informe presentat en el Congrés d’Actualització de Pediatria en 2023, les consultes relacionades amb el suïcidi han experimentat un augment preocupant, multiplicant-se per 18,8 entre 2009 i 2021, encara que afortunadament el nombre de suïcidis consumats s’ha mantingut estable o ha augmentat més moderadament, segons dades de l’INE en els últims quatre anys disponibles, 2017- 2020», apunten des de la presidència del congrés.
A l’hora de secundar amb dades la prevalença d’aquestes patologies, assenyalen com a preocupants les consultes per autolesions, que s’han multiplicat per 56,1 des de 2009. «A part d’això, segons l’informe de ANAR, en l’últim any les consultes telefòniques per trastorns de la conducta alimentària (TCA) han augmentat un 154,7%, per dol un 138,9%, per addiccions un 41%, per símptomes depressius un 31,5%, per ansietat un 25,6% i per problemes de conducta un 9,6%», assenyala Inmaculada Marcos, presidenta del congrés.