Prop de 150 especialistes, procedents de diferents universitats espanyoles, latinoamericanes i europees, participen en la XIII edició del Congrés Internacional de la Societat Espanyola d’Historiografia Lingüística (SEHL), que ha començat aquesta vesprada en ADEIT.
El congrés, que es prolongarà fins al pròxim 29 d’abril, està promogut pel Departament de Filologia Espanyola i el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València i gestionat per la Fundació ADEIT. Les professores M.ª José Martínez Alcalde, Mercedes Quilis Merín i M.ª José García Folgado estan al capdavant del Comité Organitzador.
“Prop de 150 especialistes, procedents de Gràcies per apostar per la Universitat de València, una universitat amb 523 anys, per a organitzar aquesta edició del congrés”, ha assenyalat el vicerector Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València, Carles Padilla, qui ha presidit la inauguració de la trobada.
A més, han participat en la sessió inaugural la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Ricós; la degana de la Facultat de Magisteri, Ana María Botella; la presidenta de la Societat Espanyola d’Historiografia Lingüística, M.José Martínez Gavilán; i la coordinadora del Comité Organitzador del congrés, M.José Martínez Alcalde.
Després de la conferència inaugural, que ha sigut a càrrec del membre de la Reial Acadèmia Espanyola Emilio Ridruejo, comencen tres intenses sessions de treball amb diferents comunicacions sobre aspectes relacionats amb la lexicografia, la gramàtica i la història de la lingüística, entre molts altres. A més, tindran lloc dues sessions de debat; una sobre la història de la gramàtica escolar i una altra sobre les dones en la historiografia lingüística. Mª Ángeles García Aranda, de la Universitat Complutense de Madrid, impartirà divendres que ve la conferència de clausura.
Durant el congrés, se celebra el 25 aniversari de la Societat Espanyola d’Historiografia Lingüística. Aquesta societat, que va començar la seua marxa l’any 1995, té com a objectiu promoure el coneixement de la història de les ciències del llenguatge a través de l’evolució epistemològica de les seues diferents matèries, així com fomentar el contacte entre els qui es dediquen a la investigació.
Per primera vegada, a València
la Corunya (1997), León (1999), Vigo (2001), La Llacuna (2003), Murcia (2005), Cadis (2007), Vila-real (2009), Madrid (2011), Córdoba (2013), Càceres (2015), Buenos Aires (2017) i Forlì (2019) han sigut les ciutats que, anteriorment, han acollit aquest congrés, que se celebra per primera vegada a València, després de ser prorrogat un any amb motiu de la pandèmia.