La incertesa, el temor i la sobrecàrrega d’informació han marcat la situació després dels esdeveniments del passat 29 d’octubre de 2024, quan la DANA va colpejar a València amb força. Des del Ministeri de Sanitat es ve alertant sobre els símptomes que es poden manifestar després d’esta catàstrofe, els quals, segons s’indica, poden variar des d’ansietat i depressió fins al desenrotllament de trastorns relacionats amb el trauma. Mantindre una rutina diària bàsica, en la mesura del possible, evitar l’exposició a la sobreinformació i buscar suport en les persones pròximes són només alguns dels consells que compartixen en la seua pàgina web oficial.
«En els primers moments hi ha moltíssima confusió, sensació d’irrealitat», ens compta Esperanza Dongil, doctora en Psicologia i professora del Màster de Formació Permanent en Tractament dels Trastorns d’Ansietat i Estrés de la Universitat de València. Dongil subratlla que és necessari entendre que és normal tindre este tipus de sentiments, també uns altres com ràbia, impotència o frustració. Una de les maneres de disminuir els possibles símptomes que es vagen manifestat és conéixer les raons per les quals les estem experimentant, apunta la psicòloga.
No obstant això, este tipus de situacions no afecten de la mateixa manera a totes les generacions. Dongil posa el focus de manera especial en els més xicotets: «els xiquets necessiten explicacions molt senzilles i adaptades a la seua edat».
La culpa del supervivent, entendre i acceptar les limitacions de l’acció individual, així com posar de manifest les fases per les quals passaran les persones que han viscut estos tràgics esdeveniments posa en valor la formació especialitzada en el tractament de l’ansietat i l’estrés. El Màster de Formació Permanent en Tractament dels Trastorns d’Ansietat i Estrés, que presentarà este curs la seua novena edició, aborda a més temes com el trastorn obsessivocompulsiu, l’epidemiologia de l’estrés posttraumàtic i les teràpies de tercera generació aplicades a estos trastorns.