Més d’1.150.000 estudiants universitaris i de formació professional (650.000 de la Universitat i 500.000) es podrien quedar sense poder realitzar pràctiques i no podran finalitzar els seus estudis si entrara en vigor el “Estatut del Becari”, segons la xarxa de Fundacions Universitat Empresa, una organització vinculada institucionalment a través dels seus membres a 43 Universitats espanyoles i més de 15.000 empreses. Per aquest motiu, la xarxa de Fundacions Universitat Empresa s’oposa frontalment a la legislació sobre aquesta matèria que vol aprovar el Ministeri de Treball, sense el suport de la comunitat educativa ni dels empresaris.
Altres actors rellevants de la comunitat educativa com el Ministeri d’Universitats, el Ministeri d’Educació, la Conferència de Rectors, la Conferència de Consells Socials i el Consell d’Estudiants també han mostrat el seu rebuig al text i lamenten que ni tan sols s’haja pogut debatre.
D’aprovar-se la normativa anunciada pel Ministeri de Treball, 83 Universitats i 3.823 centres de formació professional no podran complir amb el seu pla d’estudis.
La Xarxa de Fundacions Universitat Empresa considera que és un error legislar ‘in extremis’, sense consens, i sense haver escoltat la comunitat educativa, a la qual no s’ha permés formar part del disseny d’una normativa acadèmica de caràcter purament formatiu
A més, la xarxa de Fundacions Universitat Empresa recorda que el 65% de les pràctiques afectades per el ‘estatut del becari’ es realitzen en les Administracions Públiques i no en les empreses. Serà, per tant, una legislació inaplicable, com ho és ja la legislació sobre cotització dels becaris a la Seguretat Social, que ha vist com les universitats, el Ministeri d’Universitats i el Ministeri d’Educació estan demanant una moratòria per la impossibilitat de posar-la en marxa. Des dels propis Ministeris ja s’han posat en contacte amb les universitats per a comunicar-los que, si elles no es fan càrrec del pagament a la Seguretat Social i de la gestió d’aquesta, no acolliran estudiants en pràctiques. És el cas, per exemple, del Ministeri d’Exteriors.
La xarxa de Fundacions Universitat-Empresa entén que, en el nostre ordenament, la regulació de les pràctiques externes dels estudiants de formació professional i les dels estudiants universitaris ha sigut abordada en diferents ocasions, per diferents normes i amb diferents denominacions. Però sempre ha sigut dissenyat des de l’àmbit de la formació, mai des de l’àmbit laboral.
Les pràctiques que es realitzen en empreses, institucions, en els propis centres formatius, o en entitats públiques i privades, en l’àmbit nacional o internacional, contribueixen a la formació integral de l’estudiantat i són una activitat exclusivament acadèmica de caràcter formatiu.
La Xarxa de Fundacions Universitat Empresa recorda també que amb la nova normativa que pretén aprovar el ministeri de Treball no es resol el problema de l’escassetat d’oferta de pràctiques formatives, ja que el sistema educatiu no compta amb un nombre suficient de pràctiques externes formatives i de qualitat per a donar resposta a la demanda que realitzen les universitats i la formació professional.
De fet, hi ha dificultats per a trobar pràctiques externes formatives i de qualitat i, per això, és imprescindible incrementar el nombre d’entitats col·laboradores (Administracions Públiques, empreses i entitats del tercer sector) que estiguen disposades a oferir pràctiques externes on la seua col·laboració és crítica.
Sobre la Xarxa de Fundacions Universitat Empresa
La Xarxa de Fundacions Universitat Empresa (REDFUE) és l’associació de Fundacions Universitat Empresa d’Espanya i fomenta la cooperació entre les universitats i les empreses en temes d’Investigació, Innovació i la gestió de pràctiques com a part essencial de la formació.
La REDFUE, de la qual forma part la Fundació ADEIT de la Universitat de València, va ser creada en 1997 i està vinculada institucionalment a través dels seus membres a més de 15.000 empreses/organitzacions i a 43 Universitats espanyoles.