La Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València acull, entre els dies 18 i 22 de juliol, la cinquena edició de la València International Bayesian Analysis Summer School. L’escola d’estiu, la secretaria tècnica del qual és a càrrec de la Fundació ADEIT, està organitzada pel grup d’investigació en Inferència Bayesiana (VABAR) de la Universitat de València, dirigit per la professora Carmen Armero.
En l’organització de l’escola participen, a més de la Universitat de València, la Universidad de Castilla la Mancha, i els centres d’investigació Biomathematics and Statistics Scotland i CIRAD de França.
L’escola d’estiu té tres parts ben diferenciades:
- Les sessions del dilluns i dimarts són una introducció bàsica a l’Estadística Bayesiana, tant metodològica com aplicada, amb sessions de tipus conceptual i de tipus pràctic.
- La segona part de l’escola és de caràcter més especialitzat i ocupa el dimecres 20 i el dijous 21. El curs d’aquesta edició, Spatial and spatio-temporal models with the R-INLA package, serà impartit per les professores Marta Blangiardo (Imperial College London, O.K.) i Michela Cameletti (Università degli studi di Bergamo, Italy).
- L’últim dia, divendres 22, se celebra el Fifth VIBASS Workshop: un congrés amb dues sessions plenàries a càrrec d’especialistes de reconegut prestigi internacional en Estadística Bayesiana. Enguany participaven com a convidats la professora María Eugenia Castellanos de la Universidad Rey Juan Carlos i el professor Gianluca Baio (University College London, UK).
El workshop inclou una sessió de posters, aquest any virtual, en la qual l’alumnat del curs pot participar i presentar els seus treballs. La participació d’estudiantat en el curs és molt nombrosa i la majoria d’estudiants són d’Espanya, però també procedeixen d’Alemanya, l’Aràbia Saudita, Bèlgica, Irlanda, Itàlia, França, Noruega i Països Baixos.
Les primeres referència a la utilització pràctica de l’Estadística Bayesiana es remunten a la segona guerra mundial. El famós matemàtic Alan Turing va utilitzar el teorema de Bayes per a desxifrar les ordres, amagades en el codi Enigma, que l’exèrcit alemany enviava als seus submarins que navegaven a Atlàntic Nord.
En l’actualitat, l’Estadística bayesiana s’ha convertit en una eina cada vegada més útil i necessària per a analitzar fenòmens amb incertesa i dades: La Marina dels EUA va utilitzar algorismes bayesians per a la cerca del vol 447 de Air France perdut a l’Atlàntic en 2009; Google utilitza la regla de Bayes per a la presa de decisions automàtica en el seu cotxe sense conductor; Microsoft utilitza filtres bayesians per a detectar el correu fem; la NASA utilitza mètodes bayesians per a l’avaluació de riscos; l’arqueologia utilitza el paradigma bayesià per a la datació de restes arqueològiques, etc.