Quina és la principal estratègia de recuperació en la Comunitat Valenciana? Com es reactivarà l’economia valenciana? A aquestes i a altres preguntes ens contesta Juan Poyatos, director general de Coordinació de l’Acció del Govern de la Presidència de la Generalitat Valenciana, amb motiu de l’últim webinar impartit per la Fundació ADEIT ‘Estratègia valenciana de recuperació’, presentat i coordinat per Javier Quesada, catedràtic de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i membre del Patronat d’ADEIT.
«Un dels pilars del pla de reconstrucció valencià ha de ser augmentar l’esforç inversor. I acompanyar aquesta inversió amb reformes que fomenten una decidida modernització del teixit productiu i del sector públic».
Juan Ángel Poyatos.
Director general de Coordinació de l’Acció del Govern. Presidència de la Generalitat Valenciana
Webinar ‘Estratègia valenciana de recuperació’. Fundació ADEIT. Març 2021
En el moment de pandèmia actual en el qual ens trobem, quina és la principal estratègia valenciana de recuperació a nivell general?
La proposta d’Estratègia Valenciana per a la Recuperació (EVR) ha definit els seus objectius reconeixent que la Comunitat presentava febleses anteriors a la pandèmia, des de principis del segle XXI, que han de ser combatudes. La bretxa que actualment ens separa d’Espanya i la UE en renda per habitant s’explica, en gran part, per la menor productivitat de la nostra economia. Per tant, un dels pilars del pla de reconstrucció valencià ha de ser augmentar l’esforç inversor en aquells actius materials i immaterials que ens poden fer més productius.
Això exigeix, com subratlla la UE, acompanyar les inversions amb reformes estructurals que fomenten una decidida modernització del teixit productiu i del sector públic, amb la mirada posada en el mitjà i llarg termini. Aqueixa modernització ha de secundar-se en la digitalització i la resta de palanques tecnològiques de les quals hui disposem per a transformar la pràctica totalitat de les activitats, tant econòmiques com socials, tant públiques com privades.
Una altra gran palanca transformadora ha de ser l’agenda de la transformació ecològica de la producció i el consum. La UE aposta per liderar aqueix canvi a nivell mundial i contribuir a conjurar les grans amenaces per al planeta que es poden derivar de no atendre els riscos del canvi climàtic
Relacionat amb la pregunta anterior, quins passos es donaran des de la Generalitat Valenciana per a reactivar l’economia en la Comunitat Valenciana?
Apostar per les palanques que poden impulsar la productivitat i la competitivitat ha de ser la guia de les polítiques de recuperació a mitjà termini. Això requereix més inversió en capital humà, coneixement, noves tecnologies i altres intangibles, com les millores organitzatives. Com indicava anteriorment, per a aprofitar l’oportunitat dels fons de recuperació, aqueixa transformació ha de basar-se en la digitalització i la sostenibilitat de la nostra societat i economia.
Apostar per impulsar la productivitat i la competitivitat ha de ser la guia de les polítiques de recuperació. Això requereix més inversió en capital humà, coneixement i noves tecnologies.
En què afectarà la injecció dels fons econòmics europeus a nivell nacional? I autonòmic?
En Next Generation EU es combinen fons amb un objectiu a molt curt termini, la qual cosa es coneix com REACT-EU, amb uns altres a mitjà termini (Mecanisme de Recuperació i Resiliència, MRR). El REACT-EU són els fons que més ràpid es mobilitzaran, a través dels programes operatius en vigor (2014-2020) i van dirigits especialment a despesa sanitària i a fer costat als sectors especialment afectats per la pandèmia. En el cas de la Comunitat, rebrem 1254 milions d’euros i bona part d’ells se centraran en els que hem anomenat el pla Resistir.
D’altra banda, el MRR persegueix aqueixa transformació digital i sostenible de la qual hem parlat amb anterioritat, que combina grans inversions amb reformes estructurals que permeten aconseguir aqueix objectiu, amb un horitzó definit fins a l’any 2026.
Aquests fons vénen amb una taxa de cofinançament molt elevat, la qual cosa és especialment important per a un Comunitat greument infrafinançada com la valenciana.
Els fons REACT-EU es mobilitzaran més ràpid i van dirigits a despesa sanitària i a fer costat als sectors especialment afectats per la pandèmia. La Comunitat Valenciana rebrà 1.254 milions d’euros.
Què pot dir-nos del Pla de Recuperació de la Unió Europea: el projecte de Next Generation? Serà positiu per a afavorir la recuperació econòmica i social valenciana?
Respondre a les enormes dificultats a les quals ens enfrontem seria molt difícil amb els nostres recursos i la recuperació podria retardar-se molt, perquè seria inevitable afrontar una crisi financera donat el nostre nivell d’endeutament. Per fortuna, comptem amb la solidaritat del Govern espanyol i de la Unió Europea (UE), les institucions monetàries de la qual i fiscals aportaran recursos clau per a les necessitats més urgents de les persones i les empreses.
Els instruments extraordinaris posats en marxa han d’evitar que la catàstrofe siga molt major, com haguera succeït en respondre als problemes amb les receptes utilitzades en el passat.
El Next Generation EU finançarà polítiques de despesa en el període 2021-2027 que impulsen la cohesió social i territorial, la recuperació i la modernització de l’economia europea. Ho faran mitjançant inversions en múltiples actius que, acompanyades de reformes, aposten per la transició verda i digital, el reforç de la resiliència del teixit productiu i les activitats estratègiques més colpejades per la pandèmia.
Quin paper juguen els acords socials per a donar suport al foment d’aquestes mesures?
En aquests mesos difícils hem comprovat que la societat valenciana, espanyola i europea comparteixen la preocupació perquè ningú quede arrere. Les polítiques de solidaritat compten amb amplis suports perquè la voluntat de cooperar és alta quan les metes col·lectives valen la pena. Aqueixa actitud és un actiu valuós, perquè els objectius comuns resulten més assolibles gràcies a la disposició a confiar en les altres persones. Es tracta d’un capital social molt rellevant per a aconseguir resultats que no són immediats.
La via valenciana (diàleg constant i cerca de grans consensos) ha permés una vegada més permetre’ns estar preparats per a aquesta situació. Just quan els presidents de govern europeus aconseguien l’acord de la creació del Next Generation EU, es rubricaven a València els grans acords socials, institucionals i econòmics xarrupa les mesures necessàries per a eixir d’aquesta situació, em referisc als acords Alcem-nos.