Dolors d’esquena, perifèrics, disfunció temporomandibular, algies pèlviques, cefalees… són alguns exemples de malalties molt freqüents en la nostra societat i a vegades se’ls atorga des de l’àmbit mèdic un caràcter banal. Davant la falta de rigor diagnòstic i terapèutic, i la frustració de pacients i professionals, la medicina musculoesquelética es presenta com una alternativa capaç de donar especificitat a aquests dolors i atorgar-les un diagnòstic precís.
Amb un caràcter pioner en l’àmbit de la formació a nivell nacional, la Universitat de València presenta la segona edició del Màster de Formació Permanente en Medicina Manual Musculoesquelètica: «La medicina musculoesquelètica, amb una semiologia pròpia i una exploració física sistematitzada, evitaria tractaments més agressius i costosos per als propis pacients del sistema de salut general», apunta Pedro Castells, rehabilitador del Grup Hospitalari Quirón i codirector d’aquesta formació de postgrau. Aquesta branca de la medicina, la musculoesquética, forma part de la formació MIR en Medicina Física i Rehabilitació concretament des de l’any 2007. A nivell internacional existeix la Federació Internacional de Medicina Manual Musculoesquelética i està integrada per societats de Medicina Manual de més de 20 països.
Aquest màster té una duració de dos anys acadèmics, distribuïts en nou caps de setmana a l’any
Aquest màster està específicament dirigit a persones titulades en Medicina i té una duració de dos anys acadèmics, distribuïts en nou caps de setmana a l’any (les sessions del divendres a la vesprada, les del diumenge al matí i les del dissabte durant tot el dia).
Quatre professionals de reconegut prestigi en l’àmbit de la traumatologia i la rehabilitació codirigeixen aquesta formació de postgrau: Francisco Javier Miranda Alonso, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València; Francisco Javier Martínez Romero, traumatòleg de l’Hospital General de Valdepeñas; Pedro Castells, rehabilitador del Grup Hospitalari Quirón; Lourdes Ruiz Jareño, responsable del Servei de Rehabilitació del Departament de Salut de la Plana, Vila- Real (Castelló) i María Victoria Sotos, responsable del Rehabilitació i Medicina Física de l’Hospital Vinalopó i Torrevieja.
Més informació:
Màster de Formació Permanent en Medicina Manual Musculoesquelética