L’interés per l’activitat física i la pràctica esportiva s’ha convertit en un fenomen en augment en els últims anys. Aquesta nova realitat ha generat una demanda que necessita de professionals qualificats: d’una banda, esportistes professionals que reconeixen la importància de la seua alimentació per a mantindre un bon estat de salut i optimitzar el seu rendiment i, d’una altra banda, professionals de la nutrició amb qualificació per a assessorar aquest col·lectiu.
Des de la planificació nutricional i dietètica, la hidratació d’acord amb les diferents modalitats esportives, fins a la planificació de la suplementació ergonutricional: el nou Màster de Formació Permanent en Nutrició i Dietètica en l’Esport de la Universitat de València presenta el pròxim curs la seua primera edició.
És necessari conéixer les adaptacions metabòliques que es produeixen en l’organisme amb la pràctica esportiva per a poder establir les necessitats de l’esportista i garantir la seua màxima funcionalitat.
María José Esteve Mas, catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de València i codirectora del Màster en Nutrició i Dietètica en l’Esport.
Aquesta formació de postgrau aspira a completar la formació que es dona en el grau universitari ja que, tal com afirmen des de la direcció del postgrau, «en general, en els estudis de Grau de Ciències de la Salut i en particular en el de Nutrició Humana i Dietètica, la càrrega lectiva és insuficient per a donar resposta a la creixent demanda que existeix en el camp de la nutrició i l’esport». Aquesta formació superior, subratllen, «pot ajudar els dietistes i nutricionistes a completar la seua formació iniciant el procés d’especialització en aquest àmbit».
Encara que el màster està orientat principalment a la persona professional de l’àmbit de la nutrició i dietètica, pot servir d’eina als graduats en Ciències en l’Activitat Física i Esport per a entendre els processos metabòlics, les adaptacions nutricionals i la seua influència en el rendiment esportiu.