Atendre les persones en situacions greus. Ajudar-los en les vicissituds de la vida quotidiana, amb un enfocament psicosocial que evite generalitzacions i aposte per la singularitat de cada persona. Aquests són els principals objectius de la pràctica clínica del treball social. La Universitat de València, dins de la seua nova oferta formativa per al pròxim curs acadèmic 2023-24, presenta un nou postgrau sobre aquest tema: el Màster de Formació Permanent en Pràctiques Clíniques en Treball Social.
Aquesta especialitat clínica és molt reconeguda a Europa i als Estats Units però, encara que hi ha professionals de treball social clínic que s’han format sobre la marxa, fins ara no hi havia una especialitat acadèmica.
Josefa Fombuena, directora del Màster de Formació Permanent en Pràctiques Clíniques en Treball Social de la Universitat de València.
Un dels punts forts d’aquesta formació de postgrau és el seu enfocament eminentment pràctic: «hem dissenyat aquest màster amb dos blocs temàtics molt pràctics: un d’anàlisi de casos, que s’estudiaran en grups xicotets en línia, i posteriorment comentem grups grans. Un altre dels blocs és l’aspecte de les emocions i la figura del professional, que també tractem amb xicotets exercicis per a pensar a casa i compartir. D’aquesta manera, la introspecció se sotmet a judici i opinió d’un altre participant, com un espill. És un treball molt seriós i molt bonic», apunten des de la direcció del màster.
El postgrau compta amb la col·laboració de la Universitat Complutense de Madrid, de la Universidad de Zaragoza i de la Universitat de les Illes Balears i és íntegrament en línia. Encara que aquest màster està dirigit principalment a professionals del treball social amb titulació universitària, amb un mínim de dos anys de pràctica professional que desitgen especialitzar-se, també podria ser interessant per a altres professionals amb titulació universitària com a educació social, psicologia o sociologia o persones recentment graduades.