El diàleg de la Universitat amb la societat civil ha de ser intens i continu». Amb aquesta declaració, María Emilia Adán, presidenta del Consell Social de la Universitat de València, ha clausurat hui el lliurament de la 26 edició dels Premis Universitat Societat de la Universitat de València.
Els guardons, que s’han entregat en la seu de la Fundació ADEIT, han recaigut en Caixa Ontinyent, el jurista Alfredo Calot i la professora Consuelo Borrás.
Durant la seua intervenció, la presidenta del Consell Social de la Universitat de València ha lloat el paper de la Universitat de València que –ha dit– és «sinònim de solidesa i de bon fer», al mateix temps que ha subratllat la necessitat d’adaptació al canvi: «Hem d’adaptar-nos a les noves i canviants demandes de la societat i del mercat laboral», ha assenyalat.
A més, ha reivindicat la funció social dels consells socials universitaris per a propiciar la col·laboració entre la Universitat i la societat civil i ha insistit en la importància del treball conjunt entre els diferents agents socials. «Treballar tots junts en aqueixa direcció és el que ens permetrà, més que cap altra cosa, contribuir al creixement i progrés de la nostra societat i assegurar el futur de les pròximes generacions», ha conclòs María Emilia Adán.
«Hem d’adaptar-nos a les noves i canviants demandes de la societat i del mercat laboral»
María Emilia Adán, presidenta del Consell Social de la Universitat de València
Guardonats en la 26 edició dels Premis Universitat-Societat
La que ha sigut ja la 26 edició dels Premis Universitat Societat del Consell Social de la Universitat de València ha reconegut a Caixa Ontinyent, única caixa d’estalvis de la Comunitat Valenciana, en la modalitat Col·laboració Universitat-Empresa pels seus estrets vincles amb la Universitat de València a través de diferents programes i iniciatives.
D’altra banda, el premi Alumni Plus “Insigne UV ha recaigut en el jurista Alfredo Calot, llicenciat en Dret per la Universitat de València i secretari del Tribunal de Justícia de la Unió Europea des de 2010. Amb aquest guardó, la Universitat reconeix l’excel·lència professional i la contrastada trajectòria d’aquest jurista valencià.
Finalment, la catedràtica de Fisiologia de la Universitat de València Consuelo Borrás és la guanyadora del Premi d’Excel·lència Docent, que reconeix la labor del professorat i la seua dedicació per a transmetre suport i entusiasme als estudiants universitaris. El jurat ha valorat el seu excel·lent i destacat acompliment i consideració en tots els criteris continguts en les bases de la convocatòria.
D’altra banda, a més d’aquests tres guardons, el jurat d’aquesta edició dels Premis Universitat-Societat va acordar concedir un reconeixement especial a la Fundació ONCE. Ho ha fet per la seua històrica col·laboració amb la Universitat de València, que s’ha concretat any rere any en activitats i programes d’inclusió orientades a millorar la qualitat de les persones amb discapacitat.
L’acte ha comptat, a més d’amb la presidenta del Consell Social de la Universitat de València, María Emilia Adán, amb la presència de la Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, i de la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre. A més, aquesta trobada ha reunit, un any més, a destacades personalitats de l’Administració, del món de l’empresa i de l’entorn universitari.
En el seu discurs, la rectora magnífica de la Universitat de València ha agraït a la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, la seua presència a l’acte, i ha reconegut el treball i les trajectòries de les persones i entitats guardonades, així com l’important paper del Consell Social en l’ecosistema econòmic i professional valencià.
D’altra banda, la professora Mestre ha posat en valor el paper de la Universitat en circumstàncies excepcionals com els conflictes a Ucraïna i l’Afganistan, i el seu prestigi en els rànquings internacionals, com el publicat recentment per la revista Forbes.
En aquest sentit, ha destacat l’extraordinari rendiment del personal investigador de la Universitat, a pesar que la inversió pública en R+D+i se situa només en la meitat de la mitjana de l’OCDE: “la nostra posició és molt superior a la que ens correspondria a partir del volum de recursos de què disposem per a la investigació”, ha assenyalat.
‘Diàlegs Insigne UV’
Aquest lliurament de premis ha sigut precedida per un debat sobre ciència i empresa entre Ángela Pérez, VP Business Development en Health in Code, guardonada en l’última edició dels Premis Jaume I en la categoria d’Emprenedoria, i Damià Tormo, soci gerent i cofundador de Colombus Venture Partners. Pérez i Tormo, premiats per la Universitat com ‘Alumnis Plus’ en anteriors edicions d’aquests premis, han debatut sobre innovació i emprenedoria universitària en un diàleg moderat per José Miguel Rosell, soci fundador i conseller executiu de S2 Grup i president de la Comissió de Relacions amb la Societat del Consell Social de la Universitat de València.