Fer més i millor amb menys. Aquesta és la màxima del consum i la producció sostenibles. Una producció que va unida a desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental, augmentar l’eficiència de recursos i a promoure estils de vida sostenibles. «El consum i la producció sostenibles també poden contribuir, de manera substancial, a la mitigació de la pobresa i a la transició cap a economies verdes i amb baixes emissions de carboni».
Així ho explica Francisco José Barba, director del Màster de Formació Permanent en Producció Sostenible d’Aliments. Tecnologies Innovadores Aplicades a la Conservació d’Aliments i Valorització de Subproductes Agroalimentaris de la Universitat de València. Una finalitat que va en línia, remarca Barba, amb l’objectiu 12 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.
En aquest sentit, el director del màster aposta per una inversió en innovació per a poder arribar a la producció sostenible d’aliments. «La valorització de residus i subproductes de la indústria alimentària encara no aconsegueix aconseguir zero residus en molts dels aliments consumits», indica Barba.
Actualment, subratlla Barba, «existeix un gran desconeixement de tecnologies innovadores (altes pressions hidroestàtiques, polsos elèctrics, ultrasons, fluids supercrítics, etc.) i és necessari que la societat les conega i les puga implementar en la indústria».
Aquest màster és de vital importància per a la indústria agroalimentària i per a la governamental. «S’investigaran noves eines de conservació i producció d’aliments que permetran obtindre productes amb un major contingut de nutrients i compostos bioactius amb propietats saludables aconseguint, al seu torn, un producte molt similar al fresc».
Noves eines de conservació d’aliments. Nous productes més saludables
El Màster de Formació Permanent en Producció Sostenible d’Aliments. Tecnologies Innovadores Aplicades a la Conservació d’Aliments i Valorització de Subproductes Agroalimentaris de la Universitat de València té com a principal objectiu capacitar als futurs professionals en el desenvolupament i aplicació de tècniques que permeten aprofitar, d’una manera sostenible, els residus i subproductes de la indústria agroalimentària, així com desenvolupar nous processos tecnològics que permeten obtindre productes amb una major qualitat nutricional i fisicoquímica per a poder aplicar aquests coneixements tant en l’àmbit de l’empresa, com en l’administració i la investigació.
Aquest màster, únic a nivell nacional, «és de vital importància» per a la indústria agroalimentària, així com a nivell governamental, a l’hora d’establir polítiques, tant alimentàries com mediambientals. «S’investigaran noves eines de conservació i producció d’aliments que permetran obtindre productes amb un major contingut de nutrients i compostos bioactius amb propietats saludables aconseguint, al seu torn, un producte molt similar al fresc», remarca Barba.
A més, en el màster també s’estudiarà l’ús de tecnologies d’extracció ecològiques per a extraure compostos naturals que puguen ser utilitzats com a additius alimentaris, en cosmètica o nutracèutics. També s’investigarà la utilització de tecnologies innovadores per a reduir la formació de contaminants del processament.
Sector agroalimentari espanyol, alta tendència exportadora
En l’actualitat, el sector agroalimentari nacional té una alta tendència exportadora. Segons dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, les exportacions en el sector alimentari van sumar en el primer semestre de 2020, 26.135,6 milions d’euros, un 6% més en comparació amb l’any 2019.