«Next Generation EU es tracta d’una proposta històrica que reflecteix l’envergadura i la magnitud del repte al qual s’enfronta la Unió Europea en l’actualitat». Així ho ha explicat Juan Viesca, director de Fons Europeus de Finnova, en els dos últims webinars organitzats per ADEIT, amb la col·laboració del Centre de Documentació Europea de la Universitat de València.
Juan Viesca ha parlat d’aquesta important injecció de recuperació, dotada amb 750.000 milions euros, per a contribuir a la reparació dels danys econòmics i socials provocats per la pandèmia de coronavirus, i que formen part del Pla de Recuperació per a Europa presentat per la Comissió Europea, al maig de 2020.
«El coronavirus ha sacsejat els fonaments d’Europa i ha posat a prova els sistemes sanitaris i de benestar de la Unió Europea, les seues societats i economies, i la nostra manera de viure i treballar junts», ha subratllat Viesca.
Els fons Next Generation EU suposen una important injecció de recuperació, dotada amb 750.000 milions euros, que contribuiran a la reparació dels danys econòmics i socials provocats per la pandèmia de coronavirus
Mecanisme de Recuperació i Resiliència
D’aquest pla de recuperació europeu, Viesca destacaria el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, un fons de recuperació europeu que suposarà una injecció per a Espanya d’uns 150.000 milions d’euros, entre transferències i préstecs.
«Aquesta dotació econòmica, equivalent a l’11% del PIB, servirà per a finançar projectes que vagen en la línia de la transformació digital, la reindustrialització i el pacte verd a favor d’energies netes», ha explicat Viesca. En aquest sentit, Viesca ha subratllat que la Unió Europea donarà un impuls modernitzador al país i reavivar els motors d’una economia afectada pel virus. D’aquesta xifra, aproximadament 72.000 milions s’entregaran a Espanya a manera de transferències no reembossables.
Horitzó Europa
Un dels principals programes, que publicarà convocatòries el mes d’abril 2021, i sobre el qual també ha parlat Viesca en els webinars, és el programa Horitzó Europa, el futur Programa Marc d’Investigació i Innovació de la Unió Europea per al període 2021-2027. Com afirma Viesca, es tracta de la principal iniciativa de la Unió Europea per al foment de la investigació i la innovació des de la fase conceptual fins a la introducció en el mercat, i serveix de complement al finançament nacional i regional.
Aquest nou programa es basa en tres pilars fonamentals: ciència oberta; reptes globals i competitivitat industrial; i innovació oberta.
Viesca també ha parlat sobre les característiques que ha de complir un projecte europeu de gestió directa per part de la Comissió Europea: