Posar el focus en la cuidadanía, que les persones experimenten la simplificació en les seues relacions amb les administracions públiques. Aquesta és una de les principals conclusions que ha exposat Gerardo Bustos, subdirector general d’Informació, Documentació i Publicacions en el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, en el webinar ‘L’expedient electrònic com a eina per a la transformació digital‘, organitzat per ADEIT.
Aquest seminari, dirigit especialment a empleats públics, ha tingut com a raó de ser difondre la importància del document i expedient electrònics com a eines de l’administració electrònica, així com la seua implicació en la transformació digital. Que la transformació digital no és ni fartada de tecnologia ni saturació de documents en pdf, que es tracta d’usar aquests recursos i altres com la gestió de dades i la intel·ligència artificial, per a aconseguir un canvi de paradigma total mitjançant reenginyeria de processos, reducció burocràtica i agilitació administrativa, són unes altres de les principals conclusions que han guiat la intervenció de Bustos.
La meta final és l’administració proactiva, que pensa en la ciutadania, que usa de manera intel·ligent totes les seues dades i s’avança a les seues necessitats: IRPF, renda vital, chequé bebé, beques, ajudes dependència, etc.
– Documents, expedients electrònics… creu que des de l’administració pública s’ha avançat molt quant a la transformació digital? En quin punt ens trobem?
Si mirem cap endarrere, s’ha avançat moltíssim. Bé és cert que s’incompleixen els terminis que posen les lleis (adequació a l’ENI abans de gener de 2014, ple compliment de la llei 39/2015 el 2 d’abril de 2021, etc.), però la situació ha canviat enormement. Potser hem de pensar no en terminis legals, sinó en avanç global, tendències, progressió contínua.
Ens trobem en un punt molt desigual, perquè les administracions públiques són molt diferents les unes de les altres, però en avanç permanent. Hi ha nombrosos procediments electrònics ja implantats i en funcionament total o parcial. Cal pensar en una o dues dècades d’avanç en les transformació digital. En tot cas, en l’administració electrònica la tramitació electrònica ha de garantir la conservació del document, i per això la gestió de documents electrònic es converteix en un dels processos més complexos.
-La pandèmia ha posat a prova els sistemes de gestió electrònica, creu que aquesta situació pot haver sigut una palanca de transformació en moltes organitzacions? També en la gestió pública?
I, sobretot, amb la pandèmia ha ocorregut una cosa molt important. La transformació digital no troba el seu principal obstacle ni en les lleis ni en la tecnologia, sinó als nostres caps, en la cultura. En aqueix sentit la pandèmia ha sigut un tremend revulsiu, perquè fins als més poc inclinats han comprovat que gràcies a les administració electrònica les AA PP han sigut treballant durant el confinament. Algú pot imaginar-se que haguera ocorregut fa 20 anys amb un confinament així? Hauria significat poc menys que un apaga i anem-nos.
La pandèmia ha posat a prova totalment els sistemes de gestió electrònica. Pensem que d’un dia per a un altre, es va manar als empleats públics a casa a treballar en distància i el bàsic va continuar funcionant. Amb moltes limitacions i problemes, però va continuar funcionant.
Per això el succeït ha significat un gran empenyiment en la superació de la barrera cultural i la reacció al canvi. És probable que el procés de transformació digital s’haja accelerat de l’ordre d’una dècada amb la pandèmia.
– La transformació digital serà una peça clau per a la recuperació econòmica post pandèmia? Creu que ha calat el missatge sobre la importància dels actius digitals en l’economia?
La transformació digital és una peça clau per al funcionament dels sectors públic i privat; estem en plena transició dels analògic al digital. Detindre aqueixa transformació o no moure-la amb la velocitat ideal, té un cost. Això és el que està cada vegada més clara en el sector privat i en el sector públic. Aqueix convenciment ajudarà l’avanç, si bé encara queda molt camí per recórrer.