Què són els fons Next Generation?
Els Fons NGEU són un instrument temporal de recuperació dissenyat per la Unió Europea davant la situació generada per la crisi del Covid 19 i dotat amb una capacitat de 750.000 milions d’euros. Aquests fons pretenen un doble objectiu, eixir de la crisi, però també aprofitar per a reforçar la Unió Europea, modernitzar l’espectre dels països membres i orientar-los cap a la sostenibilitat.A Espanya, s’han vinculat al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i a l’Estratègia Espanya Digital 2025 i per a la seua adequada gestió i execució s’ha aprovat una norma ad hoc, el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s’aproven mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Quins avantatges presenten?
Més enllà de l’evidència del finançament per a impulsar la recuperació i fer costat als Estats membres en aquesta labor, els Fons es troben vinculats a l’objectiu d’accelerar la doble transició, l’ecològica i la digital i consolidar així un mercat únic més fort i resilient.
En particular, enfront del model ordinari de gestió, a Espanya l’aprovació d’una norma ad hoc, el Reial decret llei 36/2020 ha introduït una sèrie de mesures de simplificació i agilitació en matèria de contractació, subvencions, gestió pressupostària i control intern, gestió de recursos humans, convenis administratius, etc.
En quina mesura i de quina manera considera que contribuiran a la recuperació econòmica?
Els Fons NGEU contemplen per a Espanya 140.000 milions d’euros en forma de transferències i préstecs per al període 2021-26, però més enllà de la visió purament econòmica, cal pensar en clau de país, de com els recursos derivats dels Fons poden accelerar la recuperació del nivell d’ocupació i activitat econòmica. Però, sobretot, després de veure l’impacte de la crisi del Covid, ha de plantejar-se la transformació del model econòmic espanyol, perquè aqueixa recuperació siga verda, digital, inclusiva i social i canviar la dependència del sector serveis.
Només amb el triple lideratge, públic, privat i social podrà emergir un futur més sòlid, digital i sostenible
Quines són les claus per a la seua correcta aplicació?
Hem d’aprofitar l’ocasió que aqueix incentiu ens brinda per a abordar la reforma integral que necessita el sector públic, simplificant el model organitzatiu i modernitzant les normes de funcionament. Un exemple d’això, la recuperació de les Agències Estatals, via Llei General de Pressupostos de l’Estat.Però també per a alinear la col·laboració pública privada, clau per a abordar el procés de recuperació, com el demostra l’aparició d’una nova figura els PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica), amb la qual es refereix a projectes de gran arrossegament per al creixement econòmic, l’ocupació i la competitivitat de l’economia espanyola.
Perquè no hi ha dubte que al Sector Públic li correspon prendre la iniciativa, però no podrà fer-ho només. Només amb el triple lideratge, públic, privat i social podrà emergir un futur més sòlid, digital i sostenible, alineat amb els objectius dels Fons NGEU, un futur de governança col·laborativa, seguint el camí de convergència fixat per la Unió Europea, per l’Agenda 2030 i seguint el mandat del ODS 17.
Quins creu que seran les principals dificultats en la seua aplicació?
Fins ara l’execució dels anteriors fons europeus ha demostrat que el “múscul” de l’administració espanyola no ha tingut capacitat per al seu desplegament a nivells satisfactoris, per la qual cosa sembla evident que resulta necessari abordar un canvi en profunditat en el model de gestió enfront d’experiències anteriors. Cal partir de la planificació, avaluació i rendició, del disseny de les polítiques públiques a les quals els Fons NGEU serviran.
Simplificació i digitalització, flexibilitat en el model aplicatiu i la capacitat per a generar incentius del compliment són objectius clau per a superar aquestes dificultats, per a superar la burocràcia en estat pur, els “colls de botella”, com diu la pròpia Exposició de Motius.
L’enfocament esbiaixat que s’ha observat, en un primer moment, amb una visió simplista, “tenim 140.000 milions per a gastar”, pot dificultar la correcta execució dels Fons NGEU, perquè sembla que l’objectiu siga gastar i no reforçar els canvis estructurals que requereix el Sector Públic, ni tampoc la millora del model productiu. La principal dificultat és perdre de vista l’objectiu final.